Jump to content
 • IceGame # Spatiu Publicitar

Locked Pinned Ce este Javascript ?


RobertML

Recommended Posts

Noțiuni de bază JavaScript
 
 
JavaScript este un limbaj de programare care adaugă interactivitate siteului tău (de exemplu: jocuri, răspunsuri atunci când sunt apăsate butoane sau sunt introduse date în formulare, stil dinamic, animație). Acest articol te ajută să începi să folosești acest limbaj interesant și îți oferă o idee despre ceea ce este posibil.
 
Ce este JavaScript, de fapt?
 
JavaScript ("JS" pe scurt) este o limba de programare dinamica pe deplin dezvoltata care, atunci când este aplicat unui document HTML , poate oferi interactivitate dinamică siteurilor. A fost inventat de Brendan Eich, co-fondator al proiectului Mozilla, Mozilla Foundation și Mozilla Corporation.
 
JavaScript este incredibil de versatil. Poți începe cu ceva mic, carusele, galerii de imagini, layouturi fluctuante, și răspunsuri la clicuri pe butoane. Cu mai multă experiență, vei fi capabil să creezi jocuri, animații grafice 2D și 3D, aplicații complexe bazate pe baze de date și multe altele!
 
JavaScript în sine este destul de compact dar totuși foarte flexibil. Dezvoltatorii au scris o mare varietate de instrumente având la bază limbajul JavaScript, deblocând o cantitate vastă de funcționalitate suplimentară cu efort minim. Acestea includ:
 
 • Interfețele de programare pentru aplicațiile de browser (APIs) — API construite în browsere web, oferind funcționalități precum crearea dinamică de HTML și setarea stilurilor CSS, colectarea și manipularea unui flux video de la camera video a utilizatorului, sau generarea de imagini grafice 3D și monstre audio.
 • APIuri terțe pentru a permite dezvoltatorilor să integreze funcționalitatea în siteurile lor de la alți furnizori de conținut, cum ar fi Twitter sau Facebook.
 • Frameworkuri și librării terțe pe care le poți include în codul HTML care îți permit să construiești rapid siteuri și aplicații.
 
Deoarece acest articol se dorește a fi doar o introducere scurtă în JavaScript, nu te voi deruta în această etapă, vorbind în detaliu despre diferența dintre limbajul JavaScript de bază și diferite instrumente enumerate mai jos. Poți afla totul în detaliu mai târziu, în zona noastră de învățare JavaScript, și în restul paginilor MDN.
 
În continuare voi prezenta câteva aspecte ale limbajului principal, și te vei juca și cu câteva funcții API ale browserului. Distrează-te!
 
Un exemplu „hello world” Section
 
Secțiunea de mai sus ar putea suna foarte interesantă, și așa și trebuie —JavaScript este una dintre cele mai pline de viață tehnologii web, și pe măsură ce începi să te perfecționezi prin utilizarea acesteia, siteurile tale web vor intra într-o nouă dimensiune a puterii și a creativității.
 
Cu toate acestea, devenind confortabil cu JavaScript este puțin mai dificil decât să te simți confortabil cu HTML și CSS. Poate trebuie să începi cu puțin și să continui să lucrezi în pași mici consistenți. Pentru început, îți voi arăta cum să adaugi câteva elemente de bază JavaScript paginii tale, creând un exemplu „hello world!” (standardul în exemplele de programare de bază).
 

      1.Mai întâi mergi la siteul tău de test și creează un nou directoriu numit „scripts” (fără ghilimele). Apoi, în noul directoriu scripts pe care tocmai l-ai creat, creează un nou fișier numit main.js. Salvează-l în directoriul tău scripts.

      2.După, în fișierul tău index.html adaugă următorul element pe o nouă linie chiar înainte de închiderea tagului </body> :

 

      <script src="scripts/main.js"></script>
 

      3. În principiu, acesta face același lucru ca elementul <link> pentru CSS — include JavaScript unei pagini, și poate avea un  efect asupra HTML (împreună cu CSS, și orice altceva din pagină).

      4. Acum adaugă următorul cod în fișierul main.js:

 

    var myHeading = document.querySelector('h1');

        myHeading.textContent = 'Hello world!';

 

 
     5.  În cele din urmă, asigură-te că fișierele HTML și JavaScript sunt salvate, și dupî încarcă fișierul index.html în browser. Ar trebui să vezi ceva asemănător:
 
                                     
This is the hidden content, please
( deoarece nu pot pune extensii )
 
Notă: Motivul pentru care am pus elementul <script> aproape de partea de jos a fișierului HTML este că HTML este încărcat de browser în ordinea în care apare în fișier. Dacă JavaSript este încărcat mai întâi și ar trebui să modifice HTML de dedesupt, s-ar putea să nu funcționeze, deoarece JavaScript ar fi încărcat înainte de HTML de care are nevoie să funcționeze. Prin urmare, punerea JavaScript în aproprierea de partea de jos a paginii HTML este adesea cea mai bună decizie.
 
Ce s-a întâmplat?
 
Textul tău din titlu a fost acum modificat în „Hello world!” folosind JavaScript. Ai făcut acest lucru mai întâi utilizând o funcție numită querySelector() pentru a obține o referință la titlul tău, și a-l păstra într-o variabilă numită myHeading. Acest lucru este foarte similar cu ceea ai făcut atunci când ai folosit selectori CSS. Atunci când vrei să faci ceva la un element, mai întâi trebuie să-l selectezi.
 
După aceea, setezi valoarea proprietății variabilei myHeading textContent ( care reprezintă conținutul titlului) la „Hello world!”.
 
Notă: Ambele caracteristici pe care le-ai folosit mai sus fac parte din API Document Object Model (DOM), care îți permite să manipulezi documente.
Link to comment
Share on other sites

Please disable AdBlocker in order to help us keeping the forum up and running!

Guest
This topic is now closed to further replies.
 • IceGame # Global Statistics

  11,256 Total Posts
  5,210 Total Topics
  3,968 Total Members
  14 Total Banned
  297 Most Online
  Aurel Ieremia
  Newest Member
  Aurel Ieremia
  Joined
 • Who's Online   20 Members, 0 Anonymous, 85 Guests (See full list)

 • Parteneri


×
×
 • Create New...

Important Information

By visiting our community, you agree to our Terms of Use.