Ce este Ubunutu?
Incep prin a vă spune că, pentru a înţelege sistemele de operare Linux, trebuie ştiut că una dintre cele mai importante caracteristici Linux este modul în care tratează fişierele. În Linux totul este un fişier(aproape totul), programele utilizează porturile seriale, imprimante le şi alte dispozitive în acelaşi mod în care utilizează fişierele de pe discuri. Sistemele de operare Linux au trei mari componente: kernel-ul, shell-ul si sistemul de fisiere. Kernel-ul administrează operaţiile computerului, fiind inima sistemului; shell-ul asigură o interfaţă pentru interacţiunea dintre utilizator şi calculator; iar sistemul de fişiere asigură un mijloc de organizare şi gestionare a informaţiilor pe discurile hard ale calculatorului. Dacă privim problema din punct de vedere financiar, sistemele Linux sunt gratuite, având codul sursă la dispoziţia dezvoltatorilor de pretutindeni (open source).
În continuare mă voi axa pe prezentarea sistemului de operare Ubuntu. "Ubuntu" este un cuvânt vechi african, însemnând "umanitate către ceilalţi (semenii noştri)". Ubuntu se poate traduce, de asemenea, şi prin "eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi". Ubuntu este un sistem de operare dezvoltat de comunitate, bazat pe Linux, care este perfect pentru laptopuri, staţii de lucru şi servere. Conţine toate aplicaţiile de care aveţi nevoie – inclusiv un navigator de internet, programe pentru realizarea de prezentări, documente şi foi de calcul electronice, mesagerie instantanee, telefonie pe internet, prelucrări foto şi video. Pentru a cunoaşte sistemul, aş recomanda instalarea lui şi rularea de acestuia de pe harddisk.
Pentru paşii care trebuie urmaţi la instalarea sistemului vedeţi această pagină. Aici, pe CNet.ro, găsiţi un tutorial mai vechi despre instalarea versiunii 6.10. Dacă preferaţi, atunci vizionaţi un videotutorial de instalare a sistemului (are şi subtritrare in romana) pe situl Ubuntu.com: partea I şi partea II. Eu, spre exemplu, l-am instalat pe laptop, unde am un hardisk de 200 G pe care l-am împărţit în 2: jumătate am pentru Windows 7 şi jumătate pentru Ubuntu. Trebuie precizat că la partiţionare pentru Linux, trebuie creată şi o partiţie Swap, care trebuie să fie de mărimea memoriei RAM. Swap-ul are rolul asemănător memoriei RAM. Atunci când memoria RAM este ocupată, sistemul apelează la Swap, folosind-o asemenea RAM-ului. Modul cum se procedează pentru instalarea aplicaţiilor în Ubuntu vedeţi într-un video tutorial tot de pe Ubuntu.com, tot cu subtitrarea în limba română.
De asemenea, eu sunt de părere că trebuie folosite aplicaţiile specifice sistemului şi care sunt omoloage celor din Windows. Pe situl LinuxAlt.com veţi găsi o listă mare de programe care sunt o alternativă la cele Windows. Dacă totuşi sunteţi într-atât de familiarizaţi cu anumite programe din Windows, atunci puteţi apela la emulatoare (programe care permit rularea de aplicaţii Windows sub Ubuntu). Cel mai cunoscut este WINE. Totuşi în aceste condiţii puteţi întâmpina probleme în rularea unei aplicaţii şi atunci să trageţi concluzia pripită că Ubuntu nu este bun pentru dumneavoastră. Sfatul meu este să încercaţi să vă familiarizaţi cu aplicaţiile Ubuntu. Astfel veţi vedea că în timp va deveni foarte prietenos cu dumneavoastră. Dacă în această perioadă întâmpinaţi probleme, puteţi apela la ajutorul comunităţii Ubuntu.ro, la forumul de pe acel site.